BELFORT – Gent, BE

Reconversion of a bel-etage townhouse in central Ghent into three habitats (design icw Mathias Vandenbulcke)
2009 – 2015

ENG: An extension in wood-construction has been added at the back of the plot, replacing the precarious, stone extension. The pitched roof with unused attic has been raised on the back to provide for extra space for the top apartment.
The main building with wooden floors has been adapted to contemporary acoustic and fire regulations, respecting at once the character of the 19th century building.
The carpentry and natural stone roof in the front have been renewed taking into consideration heritage conservation requirements.
The back of the building has been insulated and finished with white and green stained plaster. New wooden carpentry allows for views on the city and the courtyard, as well as a maximum of natural light. Fixed parts have been stained in white, opening parts were transparently treated.
Every apartment/studio has one or two outdoor spaces with green roofs and there is a common space for laundry and bikes on the ground floor.

NL: De opdrachtgeefster vroeg een burgerwoning gelegen in een beschermd  stadsgezicht om te vormen naar 3 wooneenheden.
Het hoofdvolume met mozaieken, zeldzame schouwen, lambrise en plafondmoulures werd hersteld en de interne organisatie herbekeken met aandacht voor hedendaags akoestisch comfort en brandregulering.  Gevel en dak aan de straatzijde werden grondig aangepakt in overleg met de dienst monumentenzorg. Achteraan kon echter het hellende dak omhoog zodat nu de stadshorizon én de avondzon binnenkomen.
We vervingen de achterbouw (met noordoost oriëntatie) door een performante houtconstructie met grote raampartijen en verdiepingen die aansluiten op deze van het hoofdvolume. Een gedeelte van de vroegere sous-sol richtten we in als gemeenschappelijke wasruimte en fietsenberging. Slaapkamers, keukens en badkamers werden gestapeld rond de vertikale koer, met een wand voorzien van (momenteel nog kleine) klimplanten. Per habitat zorgen één of meerdere terrassen voor een moment van ontspanning in relatie met de stad, buren, groendak of nog te begroeien wachtgevel.

<span>%d</span> bloggers like this: